Sport Ciclista Bétulo

Pàgina oficial de l'Sport Ciclista Bétulo

Primers moviments per fer un equip professional català

El ciclista català David de la Cruz, en l’etapa de la Vuelta 2016 que va guanyar. Foto: AFP.

La Federació Catalana de Ciclisme (FCC) va presentar ahir a la Secretaria General de l’Esport (SGE) el projecte de creació d’un equip català de ciclisme de carretera professional per a la temporada 2018. Aquest equip competiria en la categoria Profesional Continental, un graó per sota de la World Tour, i estaria format, bàsicament, per ciclistes catalans, sense excloure la possibilitat d’incloure-hi corredors forans.

L’objectiu d’aquest equip és omplir el buit que hi ha a Catalunya en l’àmbit del ciclisme professional. Actualment no hi ha cap equip professional en tot el país, malgrat la bona feina de les entitats i la federació en les categories de promoció i de la seva capacitat organitzativa. Això obliga els corredors catalans a marxar del país. “Arriba un moment en què els ciclistes catalans ja no tenen la possibilitat de continuar la seva carrera professional a Catalunya i han de marxar a fora”, explica Gerard Figueras, secretari general de l’Esport, que es va reunir amb el president de la FCC, Josep Bochaca, i amb el responsable del sector de carretera de la FCC i president de la Unió Ciclista Vilanova, Antoni Palacios.

La creació d’aquest equip tindria un cost d’uns dos milions d’euros, i la voluntat és que el seu finançament sigui pràcticament tot privat. “Junts anirem a buscar els possibles patrocinadors privats que vulguin participar en aquest projecte”, assegura Figueras, que afirma que la SGE pot prestar suport institucional, però que no té la capacitat d’aportar diners al projecte. “Hem de ser capaços de trobar empreses de l’àmbit privat que hi vulguin participar. N’hi ha que ja estan patrocinant equips ciclistes”, explica Figueras.

L’equip català podria competir en tot l’àmbit espanyol, inclosa la Volta a Catalunya, però també podria participar en les grans curses per etapes –Tour de França, Giro d’Itàlia i Vuelta a Espanya– en cas de rebre una invitació de l’organització. L’equip es nodriria dels actuals ciclistes professionals catalans –18 en la temporada 2016–, però també dels corredors sub-23 que preparen el seu salt al professionalisme. L’objectiu és seguir l’exemple de l’Euskaltel al País Basc, un equip professional format íntegrament per corredors bascos.

“És una assignatura que tenim pendent com a país. Donem sortida en totes les etapes del sistema esportiu d’un ciclista excepte en la professional. El ciclisme és un esport amb vitalitat a Catalunya. Hi ha un teixit associatiu amb molta capacitat organitzativa i també som una destinació d’equips i ciclistes professionals forasters que trien les nostres carreteres per entrenar-se. Ens falta cobrir la part de dalt de la piràmide”, conclou Figueras.

Sport Ciclista Bétulo © 2016 Frontier Theme