Sport Ciclista Bétulo

Pàgina oficial de l'Sport Ciclista Bétulo

3a Especial – Osona (cròniques i fotos)

SE – Osona (FÀCIL) 61 km 1.103m

Hi havia ganes de sortir de nou a recòrrer llocs desconeguts i fer descoberta de camins, corriols, hermites i llocs impressionants que tenim a tocar de casa, i què amb un cop de cotxe es poden gaudir.

I gaudir és el que de nou el grupet de betulians hem fet fins a emborratxar-nos.

Tothom puntual com sempre, carreguem màquines i persones a la Vito i la Ford d’Ureña i sortim disparats cap a Les Masies de Voltregà. El Santuari de la Mare de Déu de La Gleva s’alça majestuós davant nostre, donant-nos la benvinguda en un dia espectacular, amb sol però fresquet.

Sortim creuant el Ter i en breu estem a la seva riba per un caminet de terra deliciós. El riu baixa alegre i amb força aigua, i veure’l és un espectacle. Ens sentim eufòrics camí de Manlleu, on arribem creuant una gran Colònia Industrial. Saltem de nou el Ter i ara ja sí enfilem direcció Santa Cecília de Voltregà, senguint planejant i escalfant la mecànica.

Primera paradeta al km. 15 a la llera del Solreigs. Allà, amb Ureña acordem com continuar. Ens passem ubicacions de cada grup i ens separem. En Manel i jo, no teníem ni cos ni mecànica per pujar a Santa Perpètua, i seguim la riera amb força aigua, que tenim que travessar vàries vegades. La primera fàcil, la segona ja quedem amb els peus ben remullats i la tercera era una cinquantena de metres que ens fan sortir de la llera i salvar-la per un petit corriol.

Estem al km 18 i el camí es separa del riu i comença a elevar-se sense descans, passem del 10% mantingut fins que tenim que fer peu a terra. El pic seria del 16% en aquest tram de gairebé 1 km. Quan el camí s’humanitza tornem a muntar i seguim endavant enmig d’uns paisatges encisadors.

Al km 23,7 girem a la dreta i per un caminet de ciment i una senyal del 12% comencem la lluita per arribar a Sobremunt, punt on ens hauríem de veure amb els companys de la “Difícil”.  Al ser de ciment, superem els 4 kms sense tenir que posar peu a terra, només fent una paradeta per comprovar on teníem els companys que venien al darrere.

Parem al punt de trobada i comprovo amb frustració que Ureña havia posat la seva ubicació, però no en temps real, pel que no sabia exactament si estaven lluny o aprop. Tampoc tenim cobertura pel que decidim deixar missatge a terra “Paco, us esperem al bar” esperant que el llegissin.

Descens vertiginós fins Sant Boi, i entrada al poble amb una pujada guapa com a final de la primera part.

Arribem a Can Met i ens entaulem Manel i jo parlant de lo nostre. M’explica el viatge que farà amb una colla, d’una setmana, sortint de Morella per fer la famosa “Montañas vacías” per la part de Teruel, Castelló i Cuenca.

Va passant el temps i comencem a preocupar-nos. Faig trucada però ningú contesta, fins que finalment a la mitja hora apareixen al fons de la plaça del poble.

Esmorzar molt correcte i millor tertúlia explicant experiències de tot el viscut.

A partir d’aquí quedava assolir la màxima cota, a Santa Maria dels Munts, que Manel i jo ho fem donant més volta per asfalt i els demés per pista amb molta més duressa.

Arribo fent eses culebrejant el darrer quilòmetre. La meva condició física és molt millorable i La Plata amb un 40×46 es queda curta per aquestes grans pujades.

La vista des del Santuari dels Munts no té preu. Gudiña assegut a un banc encarat als Pirineus està embadalit com un nen petit davant d’una peli de Disney. Jo em sento eufòric perquè 10 dies abans pensava en no fer-la i acompanyar el grup en cotxe.

Fotos de rigor i cap avall amb prudència. Manel i jo molt més a poc a poc que la resta, però ens anem esperant fins al darrer punt de reunió a Sant Genís d’Orís, al km 47,5. En Manel té un petit problema amb la roda del darrere, però ho va salvant fins completar la totalitat de la ruta.

Una vegada a la llera del Ter, queda recòrrer un altre itinerari deliciós amb el riu ben cabalós a la nostra esquerra, ple d’ocells i vaques pastant a la seva riba. Són 13 quilòmetres, que serveixen una altra vegada per anar relaxant musculatura i tornar al punt de sortida, amb les millors sensacions possibles.

Felicitacions entre tots els companys, i tornada rapideta cap a Badalona, tot pensant en com i quan serà la propera.

Josep Carrión
S.C. Bétulo

SE – Osona (DIFÍCIL) 67 km 1.374m

Los primeros 15 kms y medio han transcurrido como un buen precalentamiento para lo que nos esperaba a los inconscientes que hemos elegido la bien llamada “Ruta Difícil”. Más adelante veremos lo acertado del nombre. Aquí nos separamos, los únicos que llevamos track cargado en el gps somos Carrión y el que escribe por lo que sincronizamos, Carry me proporciona las indicaciones necesarias y quedamos de acuerdo en encontrarnos en el km 31 de la ruta larga aproximadamente, en Sobremunt. Carry y Manel continúan por la riera y nosotros no desviamos a la izquierda para enseguida afrontar, lo que a partir de ahora nombraremos como repechos, puesto que son relativamente cortos pero muy pocos por debajo del 11%. Bien el primero en el km 16 de apenas 225 metros al 11% de media, antes de continuar que todo el mundo entienda que hablamos de porcentajes de media pero hay momentos en los que el gps marcaba hasta un 23%, aclarado este punto continuamos subiendo durante unos 5kms aproximadamente, afrontando hasta 7 repechos más con unas medias de 12, 14, 15 y 18 por ciento, vamos que despertamos de golpe toda la tropa, fotos en la ermita de Santa Perpètua y recuperación tras la primera ascensión del día, pero mira por donde la subida tenía premio y el diseñador de la ruta nos tenía sorpresa preparada una bajada de parque de atracciones. Un senderito trialero de dificultad media que hizo las delicias de la tropa, bueno de todos menos uno que se está iniciando en el mundo del BTT y se le oía maldecir desde Manlleu.

Las risas y el cachondeo dura poco puesto que tras esos 2kms y escaix que dura la bajada empezamos a subir de nuevo durante unos 11kms aprox y encaramos los 7 próximos repechos de 11, 12, 13, 15 y 16 por ciento, alguno con la dificultad añadida de sortear piedras, raíces y regatas que hacían aún más difícil la ascensión hasta Sobremunt, donde habíamos quedado con los dos integrantes que siguieron por el otro camino, pero no se encontraban allí, lógicamente la espera se hacía eterna y deciden bajar al restaurante donde tenemos que almorzar, que casi se convierte en comida por lo tarde de la hora, las 12 más o menos, no sin antes dejarme una nota escrita en el suelo de tierra donde reza “ Paco, hemos tirado pal bar” o algo así dado que como yo estuve preocupado por localizarlos además de guiar al resto de la tropa hasta Santa Lluçia de Sobremunt no me percate del recado, lástima porque la foto hubiera sido la hostia.

Bueno 2kms y pico de ida y otros de vuelta por un senderito lleno de baches y chacos que lo hizo divertido, o así me consta porque hasta el novel se lo paso pipa y lo rodo a toda pastilla, aprende muy rápido. Fotos, risas porque ya olemos los bocatas y pal bar. Llegada a Sant Boi de Lluçanès, donde ponemos en conocimiento del cap de ruta nuestras impresiones, almorzamos y descansamos y raudos salimos otra vez Carry y Manel por su lado y resto por otro con intención de coronar el último de los ascensos del día, el punto más alto de la ruta en el km 43 de la larga y con una altura de 1.045 metros donde se encuentra el Santuari de la Mare de Deu dels Munts, allí nos encontraremos todos, salimos raudos y venga el primer repecho nada más girar en una calle y después 7 más que hacen un total de 8 con unos porcentajes de 10, 11, 12, 14 y 17 por ciento, vale decir que esta vez con un firme algo más transitable. Y arriba llegan minutos después los que faltan, fotos de rigor, regalo a la vista con las vistas y paisajes, recuperamos pulso y antes de coger frio que se hace tarde rápido para abajo, bueno un último repecho en el km 49 de 127 metros con un 11% para despedir la ruta esta vez subimos todos juntos, y a partir de aquí 17 kms de bajada a toda hostia algunos, reagrupando cada X para llegar juntos al parking y regresar a Badalona.

El track resultante ha sido analizado con IBPindex dando un 110BYC lo que se traduce en una catalogación de ruta MUY DURA y mi preparación física ha resultado media, por no decir mediocre.

Paco Ureña
S.C. Bétulo

Sport Ciclista Bétulo © 2016 Frontier Theme